top of page

Novis i gymmet?

Januari är månaden då flest vill sätta igång med nya rutiner så här kommer lite hjälp på vägen 💚


Med novis innebär att du inte har tränat aktivt förut eller har haft ett längre uppehåll på 6 månader eller mer. Även om det kan kännas kämpigt att starta så finns det många fördelar!Det viktiga är att skapa en rutin som du kan bibehålla över tid

När du inte har tränat förut så behöver din kropp inte lika mycket belastning för att få resultat. Dessutom är det större chans att träningen blir av om du planerar två till tre dagar i gymmet än om du går in med för stora ambitioner. 30 till 45 minuter per träningspass är mer än nog. Du behöver inte vara i gymmet i 1.5 timma.


Håll det enkelt!

Även om det kan kännas lockande att haka på trender och utmaningar så försök att hålla dig till lättare och enkel träning dom första fyra veckorna. Rutiner är nyckeln, glöm inte bort det och målet är att du inte ska sluta! Fokusera på en sak i taget. Även om viktnedgång är mångas fokus, börja med styrketräning. Motivationen för att addera hälsosammare mat kommer i takt med att du börjar träna. Låt saker ta tid!


Krångla inte till det!

I dagens samhälle är vi mer stillasittande än i rörelse. Allt du gör är mer än vad du gjort innan. Maskiner är lätta och enkla att jobba i, speciellt när det kan kännas som en utmaning att bara ta sig till gymmet. Det finns tid för både fria vikter och skivstänger om du skulle vilja prova det längre fram.


Innan du ökar antal träningsdagar. Öka antal gånger du gör övningen och öka vikten successivt. Det här gör att du vänjer kroppen vid den nya belastningen. Som novis får du resultat snabbt. Det innebär att du har lättare att bygga muskler än någon som har tränat länge. Njut av din tid som novis och se det som en lärotid för att se vad du tycker är kul och gillar. För det vi tycker om är något vi ofta vill fortsätta med!


Träning är så mycket mer än bara bygga muskler och förbättra vår kondition. Det är ett sätt att stressa ner, få egen tid, skapa balans och välmående, gemenskap och mycket mycket mer!


Kom ihåg-lista:

2-3 pass i veckan

• 30-45 minuter per gång

• Öka vikten och antal gånger du gör övningarna före du ökar antal dagar

• Håll det enkelt och gör det du tycker om

• Undvik utmaningar och trender på kort tid

• Håll dig till en rutin, du tjänar på det i längden

• Låt det ta tid, Rom byggdes inte på en natt139 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page