top of page

Är proteinpulver ett måste när vi tränar?

Januari är igång och fabriken fylls av ny träningsglädje och nya hungriga medlemmar. Som jag pratat tidigare om så börjar många det nya livet i Januari. Det betyder oftast att folk börjar träna och ska börja äta bättre. Folk konsumerar nya kosttillskott för att man hört att det ska vara bra. Men behöver vi verkligen det? Idag kommer jag att prata om proteinpulver och varför/när vi bör ta det!Svaret på den stora frågan, behöver vi äta proteinpulver när vi tränar? Svaret är ett enkelt nej. Men det är inte rakt av ett nej. Om vårt mål med träningen är att få muskeltillväxt så bör vi äta minst 1,6g protein per kg x kroppsvikt. Exempelvis jag, Engla, väger 66kg, det betyder att jag ska äta 66kgx1,6gram per dag, dvs ca 106gram protein per dag.

De flesta utgår från 2xkroppsvikt, men nyare forskning visar på att vi inte behöver mer än 1,6 gram per kg x kroppsvikt.

Sen är det en annan sak att det är lätträknat med att endast dubblera vikten, enkelt. Jag räknar själv så för att komma upp i rätt mängd kalorier per dag.


Vi kan då tänka att vi enbart tar proteinpulver när vi inte kommer upp i rätt mängd protein från vanlig mat. Det viktigaste är en varierad kost, så att vi får i oss alla olika essensiella aminosyror. Jag har själv svårt att få i mig tillräckligt med mat och protein, därför lägger jag till proteinpulver i min kost.

Jag brukar säga att det jobbigaste är inte att träna, det jobbigaste är att äta, och äta ordentligt måste vi göra för att nå våra mål.

90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page