top of page

Mental hälsa - oavsett månad

Det har precis varit November. Månaden där mäns hälsa står i fokus med olika kampanjer i form av Movember. Mustaschen är ett kännetecken för många och så också för Igor Mandic.

Vi passade på att ta fem minuter i rampljuset 👨🏻


Igor Mandic

Namn: Igor Mandic

Ålder: 47 år


Beskriv dig själv med tre ord:

Målmedveten, positiv och hjälpsam.


Hur länge har du tränat på Atletfabriken?

Inte så länge, gissar på 7 år. (Notering. Vi har 10-års jubileum nästa år så ganska länge)


Favorit övning?

Modifierad sumo som tar grymt bra på gluteus=röv.


Hat övning?

Marklyft, bra övning för styrka men inge vidare för ren kroppsbyggning/bodybuilding.


Vad gör du när du inte är på fabriken?

Umgås med familjen, åker till landet, jobbar och tränar på andra ställen.


Det har precis varit Movember. Organisationens vision är "att ha en varaktig inverkan på mäns hälsa”.

Vad skulle du säga är den viktigaste biten för dig gällande mental hälsa?

För mig handlar mental hälsa mycket om balans. Precis som när det gäller min fysiska hälsa. Träning måste balanseras med återhämtning och vila, bra kost och andra träningsformer. Min balans när det gäller mental hälsa upprätthåller jag genom att aldrig bli extrem i något avseende (enligt mina mått) och följa min plan och mina rutiner.


Vi mår bra och finner trygghet i rutiner.

Självförtroende och självkänsla är två olika saker. Även om vi är högpresterande på många olika områden så betyder inte det att man tycker om sig själv per automatik. Hur bygger man en självkänsla som matchar sitt självförtroende?

En mångfacetterad frågeställning som många bättre psykologer än jag fortfarande söker svar på. Mitt lekmannasvar blir att jag nog snarare förknippar prestationer i gymmet och träning med självförtroende medan -

Självkänsla måste byggas långsamt och långsiktigt genom relationer, trygghet och empiri.

Det är förefaller tyvärr alltför vanligt att människor försöker väga upp sin sviktande självkänsla med idrottsprestationer som i bästa fall leder till bättre självförtroende men som sällan gör något för din självkänsla. Men jag känner mig inte skickad att ge godtyckliga tips om hur du bygger självkänsla, det vore en smula förmätet att försöka.


Jag pratar ofta om verktyg för att hantera motgångar. Checka alla boxar. Rutiner som gör att vi fortsätter även fast det är kämpigt.


Har du något tips eller verktyg som man kan använda när det är svårt?

Sätta av tid, planering av mat (superviktigt).

Rutiner och att vara konsekvent i allt man gör föder framgång är väl det som funkar bäst för mig. Och mitt mantra:

"Love the Journey not the destination”

Topp 5 på din Bucket list

1.Har gjort väldigt mycket i form av resor men en resa vill jag åka på, Safari i Afrika i en vecka och sen 10 dagar på Seychellerna

2. Träningsresa med familjen

3. Dyka med hajar

4. Har jag redan gjort

5. Har jag redan gjort


(Jag vill veta vad 4 & 5 på listan var, anyone else? 🙋🏼‍♀️)

168 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page